Beste allemaal,

Zware tijden voor de mensen in Burkina Faso
 

Het regenseizoen in Burkina is begonnen. In Ouagadougou en omgeving kwamen de regens vrij laat, maar de berichten die ons bereikten uit het noorden zijn hoopgevend. De regens kwamen op tijd en men is volop aan het planten. Ondanks een regenstop van 10 dagen, zijn de boeren hoopvol: als de regens aanhouden, zal dit seizoen er heel anders uitzien dan vorig jaar, zal de oogst goed zijn, en zullen ze het hongerjaar snel kunnen vergeten.

Maar voor ze kunnen oogsten wachten hen nog een paar harde maanden. Het regent, en dat betekent zwaar werk: velden voorbereiden, zaaien, wieden en straks oogsten. Dat zware werk gebeurt allemaal met de hand en vaak met een lege maag. De schaarse voedselvoorraden die ze van de rampzalige oogst van vorig jaar overhielden zijn allang opgegeten. Boeren moeten nu zelf graan kopen op de markt. Maar niet iedereen heeft daar voldoende geld voor.

In verschillende dorpen zijn de graanschuren nu al leeg. Alle voorraad werd verkocht, deels tegen gesubsidieerde prijzen. Er moet steeds meer moeite gedaan worden om nog graan te vinden op de Burkinese markt, en bovendien kunnen ze, door de stijgende prijzen, steeds minder graan kopen met het beschikbare budget. Bovendien hebben de regens de wegen omgetoverd in modderpoelen, waardoor het steeds moeilijker wordt pom de dorpen van graan te voorzien. Vrachtwagens komen vast te zitten, dus gebeurt het graantransport met kleine hoeveelheden op de motor, fiets of ezelskar. Door de stijgende prijzen kunnen bovendien steeds minder families zich voldoende voedsel permitteren. Ik ben benieuwd wat me te wachten staat als ik 6 september weer naar Burkina Faso afreis!!Monique Wolters