Beste allemaal,

Wat er hier in Burkina Faso aan de hand is weet ik niet, maar van het weer klopt hier niets meer. Twee weken geleden hebben we temperaturen van 42C gehad. Daarna twee dagen enorme stofwinden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De afgelopen week is het erg wisselvallig weer geweest. Een beetje heiig van de stof die in de lucht zit, een dag iets hogere temperaturen en deze week weer de Harmattan winden. Maar minder stof dan de laatste keer. Normaal heb je deze winden in de maanden januari en/of februari. Nu zo de echte warmte/hitte moeten beginnen. Dat betekent tot 44/45C overdag en dan is het ’s avonds om 20.00 uur nog vaak nog 38C. Dat heb ik dus nog voor de boeg.

De afgelopen twee weken heb ik vijf Nederlanders op bezoek gehad. Vier studenten en de vader van een van hen. De studenten kwamen hier in Kaya en in Namsigui een sportproject uitvoeren. Een leuke ontspanning voor de kinderen uit het Centrum voor straatkinderen in Kaya. Ze hadden paasvakantie en deze had zo deels een door hen gevuld programma.

 

 

  Adaré aan het sporten Vrouwen in Namsigui lopen zich warm voor een voetbalwedstrijd

Stofwind
 

Ze hebben kunnen kennismaken met voor hen nieuwe sporten zoals tafeltennis, honkbal, trefbal, basketbal, dans, et cetera. De benodigde materialen hiervoor hadden de studenten meegebracht uit Nederland en deze zijn hier gebleven zodat de kinderen met deze sporten kunnen doorgaan.
In Namsigui was de spellenmorgen met de kleintjes van de kleuterschool een groot succes. De kinderen hebben de verschillende spelletjes erg leuk gevonden. Op een skippybal uit Nederland rondspringen is natuurlijk niet iets wat zij elke week doen. Ook kregen de kinderen ‘brochettes’ (vlees aan stokjes) , rijst en cola en Fanta. Wat kan een kind in Namsigui zich nog meer wensen? In Kaya hebben we ook nog een speurtocht uitgezet. Velen hadden ingeschreven en ook dit was iets nieuws hier en een succes.

Na deze twee weken ben ik even naar Ouaga gaan bijtanken. En dat heeft me goed gedaan, heb een fikse verkoudheid te pakken die maar niet wil overgaan. Maar de moeheid is een beetje gezakt. Nu weer aan de slag in Kaya. Er is de afgelopen twee weken veel werk blijven liggen, wat toch gedaan moet worden. Je schuift vele dingen even vooruit, maar je komt ze toch weer tegen. Dus even aanpakken. Volgende week gaan we de eerste (de oudste) groep kippen vervangen door een jongere groep. De oudere worden verkocht. Dit communiceren we op de radio. We moeten tenslotte 180 kippen kwijt op twee dagen tijd. Om met de kippenfarm quitte te draaien hebben we eigenlijk nog 200 kippen erbij nodig, maar ik ben bang dat de gebouwen daar te klein voor zijn. We moeten hiervoor naar een oplossing zoeken.

De rest van de ateliers draaien ook goed. De kinderen gaan er elke dag met plezier heen. Het zijn nog maar ca. 8 weken en dan hebben de kids alweer vakantie. En dan ook nog 4 maanden. Vreselijk lang. Ze gaan dan naar hun familie of naar gastgezinnen en volgen tevens een vakantiestage in een atelier bij hen in de buurt. Dit moet nu ook allemaal geregeld gaan worden.

Ik heb mijn vlucht geboekt voor 2 juni a.s. Ik heb van de ene kant zin om iedereen weer terug te zien, maar zou toch weer het liefste hier blijven. Maar that’s life!

Ik mail weer gauw!

Groetjes
Monique